Slováci sa na Kazachov chystajú spánkom a stravou, no sú na zemi

08.05.2012 Celý región

Helsinki 8. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti sa v stredajšom štvrtom zápase na 76. na majstrovstvách sveta konečne predstavia v úlohe favorita. V helsinskej A-skupine narazia o 16.15 miestneho času (15.15 SELČ) na posledný tím tabuľky Kazachstan.

Slováci majú v nohách tri ťažké zápasy proti jasným favoritom Kanade, domácemu Fínsku a USA. V prvých dvoch zaznamenali tesné prehry o jediný gól, ale v predchádzajúcom proti americkému výberu sa po výbornom výkone tešili z prvých troch bodov. V základnej A-skupine ich teraz čakajú ešte štyri duely s prijateľnejšími súpermi a odštartujú práve proti tímu z bývalého Sovietskeho zväzu. "Sme favoriti zápasu a niečo musíme zmeniť aj v taktike. Ešte si na videu rozoberieme zápas Kazachstanu. No nemôžeme si dovoliť stratiť body, ktoré sme získali proti Američanom. Výhra podporila sebavedomie a náladu v tíme a o to bude aj lepšia príprava na ďalší zápas," uviedol tréner Vladimír Vůjtek.

Jadro nominácie hlavného trénera Andreja Šajanova tvoria hráči z klubu Kontinentálnej hokejovej ligy Barys Astana, z ktorého ich prišlo až štrnásť. Medzi najväčšie hviezdy patria Alexej Trošinskij z Viťazu Čechov a kapitán Dmitrij Upper z Atlantu Mytišči, pričom káder dopĺňajú hokejisti z domácej súťaže. "Niektorí hráči sú z Astany a teda hrajú v kvalitnej KHL. Ja osobne som však Kazachstan ešte hrať nevidel. Rozoberiem si to však na videu, bude na to dosť času. Ešte si chvíľu vychutnávame víťazstvo a treba regenerovať," konštatoval pre TASR Juraj Mikúš.

Kazachom úvod šampionátu nevyšiel, keď v prvom zápase podľahli Švajčiarom vysoko 1:5 a v druhom aj outsiderovi skupiny Francúzsku 3:6. No Andrej Sekera pre TASR zdôraznil: "Musíme zostať nohami na zemi a hrať opäť dôsledne a tvrdo. Teda tak, ako sme hrali proti USA, ak nie ešte lepšie. Ak sa nám to podarí a budeme sa vyvarovať chýb, máme veľkú šancu na úspech."

Slováci sa stretli so svojím stredajším súperom v doterajšej histórii iba osemkrát, pričom až v šiestich prípadoch sa tešili z víťazstva, raz remizovali a raz prehrali. Celkové skóre taktiež hovorí jasne v ich prospech pomerom 38:13. Posledný vzájomný duel odohrali tímy na MS 2010 v Kolíne nad Rýnom, kde vtedajší výber trénera Glena Hanlona triumfoval vysoko 5:1. Aj päť predchádzajúcich duelov vyznelo v prospech reprezentantov s dvojkrížom na hrudi. O to viac mrzí, že jediná prehra s Kazachstanom (3:4) prišla v Nagane 98 a znamenala, že Slováci nepostúpili do hlavného olympijského turnaja.

"Ja by som nepovedal, že je to outsider. Naše víťazstvo nám zdvihne sebavedomie, ale neslobodno nič podceniť, Kazachstan má veľa hráčov v kvalitnej ruskej lige. Vo voľný utorok musíme v regenerácii nabrať sily - poriadna ale zdravá strava, dostatok spánku a kvalitná príprava," tvrdí Tomáš Kopecký.

Predpokladané zostavy:

SR:
Laco (Hamerlík) - Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sekera, Baranka, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Haščák, Bližňák, Bartovič - (Hossa)

Kazachstan:
Ivanov (Kolesnik) - Novopašin, Jakovenko, Savčenko, Trošinskij, Fadejev, Litvinenko, Šemelin, Kolesnikov - Žailauov, Upper, Puškarjov - Krasnoslobodcev, Starčenko, Dudarev - Bumagin, Polišuk, Romanov - Rymarev, Spiridonov, Savenkov
 

Vyberte región